:

Mistral, Sleutel tot concrete successen

Heel wat bedrijven uit verschillende sectoren boekten dankzij Mistral al betere bedrijfsresultaten of sleepten prestigieuze prijzen en awards in de wacht. Een greep uit hun successen.

 

Erkenningen en prijzen


Het Brusselse bedrijf Ubidata kreeg de prijs voor Young Entrepreneur 2008. Ubidata ontwikkelt hard- en software om voertuigen vanop afstand te monitoren. Onze technologiecoaches stelden samen met Ubidata het productmanagement op punt en werkten een technologieroadmap uit. Daardoor kon Ubidata zijn bedrijfsvoering veel duidelijker focussen en vergrootte de professionele uitstraling van het jonge bedrijf.

Mistral gaf ons meer inzicht in onze business. Dat resulteerde in een beter uitgelijnde bedrijfsstrategie en een duidelijke focus. Hierdoor bereikten we als jong bedrijf sneller een hogere graad van professionalisme.

Paul Havelange, CEO, Ubidata

FIB Belgium, producent van proceslijnen voor staaldraad, werd “L'Entreprise de l'Année” in 2008. Mistral hielp hen bij het optimaliseren van hun productmanagement. Door de engineering te standaardiseren en proceslijnen modulair te maken, kon het bedrijf zijn procesefficiëntie strek verhogen. We hielpen het bedrijf ook om zijn R&D vorm te geven en optimaal af te stemmen op de markt.Bij de praktische implementatie van de standaardisatie kon FIB rekenen op ondersteuning door de experts van Sirris.

“Sirris hielp ons ook na het Mistral-traject om de uitgewerkte technologiestrategie effectief naar de praktijk te vertalen. Samen met de Sirris-experts in productieprocessen konden we onze procesefficiëntie sterk verbeteren door onze productie- en engineeringprocessen te standaardiseren.”

Franz Branders, Chairman of the Board, FIB Belgium

Softkinetic, ontwikkelaar van interfaces voor digitale toepassingen, behaalde de titel van 'Most promising ICT Start-up in the Benelux’ op de Benelux Venture Summit 2009. Mistral hielp hen potentiële kandidaten en toepassingen op te lijsten voor hun software om lichaamsbeweging te detecteren in real-time. We analyseerden de potentiële markten en beschreven de noden en verwachtingen, zodat Softkinetic duidelijke prioriteiten kan stellen bij hun marktbenadering.

“We zochten begeleiding bij de strategie om onze software voor real-time lichaamsbewegingsdetectie te vermarkten. Dankzij Mistral weten we nu perfect welke andere markten we naast gaming nog kunnen benaderen.”

Eric Krzeslo, CEO, Softkinetic

RVB, ontwikkelaar en producent van waterkranen, won de Batibouw Design Award 2009 voor zijn Tune-kraan. Mistral hielp RVB om zijn marktsegmenten scherp te stellen en de verwachtingen per segment duidelijker te definiëren. Samen werkten we het strategische actieplan uit om de banden met de sleuteldistributeurs te versterken. In dat kader ontwikkelde RVB de Tune-kraan voor een exclusief gamma van Van Marcke. Sirris werkte mee om het exclusieve design ook in de praktijk te realiseren en produceerde de eerste reeks van kunststof componenten voor de kraan. 

“Mistral hielp ons niet alleen om de banden met een sleuteldistributeur zoals Van Marcke te verstevigen. Dankzij de technologie-experts van Sirris zijn we er ook in geslaagd om het exclusieve ontwerp van onze architect in de praktijk uit te voeren. Iets wat met standaardoplossingen onhaalbaar zou zijn geweest.”

Alain Gillieaux, Managing Director, RVB

Stijn Vanorbeek
CEO @ FX-Motion / Trinity Engineering
Citaat uit “ABE Nieuwslijn” van maart 2009 : “Is de rol van de overheid echt noodzakelijk in het kader van O&O ? Stijn Vanorbeek : ‘Die rol is zeer belangrijk. Ik had het daarnet over het IWOIB, maar we mogen ook het MISTRAL-programma niet vergeten. Dit programma wordt gefinancierd door het Gewest en uitgevoerd door Sirris (het Collectief Centrum van de Belgische Technologische Industrie) met de steun van het BAO, Agoria en het IWOIB. Het helpt de Brusselse KMO’s bij hun strategische innovatiekeuzes. Daarbij werd in ons geval nagedacht over onze producten, onze markten en onze technologieën. Concreet hield dat in dat we gedurende een klein jaar om de 15 dagen deze kwesties behandelden met een professional om eens de balans op te maken over ons. Waar staan we met onze technologie ? Wat missen we nog ? Hoe kunnen we onszelf verbeteren ? Deze denkoefening heeft ons heel wat bijgebracht…”.

VCST |

VCST, een vooraanstaande producent van componenten voor motoren, transmissies en remsystemen, wil zich onderscheiden van zijn concurrenten door zijn technologische knowhow, en investeert dus massaal in de ontwikkeling van de technologie.Teneinde de juiste technologische keuzes te maken heeft VCST een beroep gedaan op Sirris om een technologische strategie uit te bouwen. Dankzij de afbakening van deze strategie beschikt VCST nu over een duidelijk plan dat de relevante technologieën omschrijft en aangeeft in welke

FIB Belgium |

FIB Belgium is een fabrikant van proceslijnen voor staaldraad en is wereldwijd marktleider in haar niche. De directie van FIB Belgium besliste in 2006 om een volledig Mistral traject op te starten. Het bedrijf werd verkozen tot “Onderneming van het jaar” in 2008. Samen met de bedrijfsleiding werd focus gelegd op sleutel “enablers” voor wereldmarktleiderschap in behandelingslijnen, met name standaardisatie en modulaire engineering en uitbouw van de proceslijnen en investeringen in specifieke R&D domeinen.

Robinetterie RVB |

Voor waterkranenfabrikant Robinetterie RVB werd nagegaan welke technologische investeringen kritisch zijn naar -drie sleutelsegmenten toe. Voor de locale consumentenmarkt werd gekozen om enkele “produits phare” te ontwikkelen die vanuit hun design en exclusiviteit, RVB tot een geprivilegieerde partner maken voor locale distributeurs. Een exclusief product voor Van Marcke, een design van Alain Berteau en mee ontwikkeld door Sirris, werd in 2009 bekroond met de Batibouw Design Award.