:

News

A Masterclass on Lean Product Development and Concurrent Engineering : Smoothing the Flow between Product Development and Manufacturing - 13 sep 2012
27/07/2012 - 09:41

Tijdens deze masterclass over Lean Product Development en Concurrent Engineering legt Don Reinertsen,‘s werelds meest visionaire denker op het vlak van productontwikkeling, uit hoe je het productontwikkelingsproces lean kan maken en beter kan laten aansluiten op de productie. (voertaal = Engels)

 

Waarom deze masterclass?

Productontwikkeling moet vlot kunnen inspelen op de snel veranderende marktbehoeften en rimpelloos aansluiting vinden met de productie om onnodige vertragingen te voorkomen. Het ontwikkelen van nieuwe producten is echter niet eenvoudig. Daarom komt Don Reinertsen op 13 september naar Gent voor een unieke masterclass rond het thema van Lean Product Development en Concurrent Engineering. Don Reinertsen is auteur van meerdere boeken over dit thema en de internationale autoriteit op dit vlak. In deze masterclass start hij vanuit de basisideeën van concurrent engineering en breidt hij ze uit tot de meer geavanceerde ideeën die bekend staan als “Second Generation Lean Product Development”. Don Reinertsen zal in deze masterclass praktische strategieën introduceren waardoor de lean principes ook op de productontwikkeling kunnen worden toegepast. De opzet is dat de deelnemers naar huis gaan met voldoende inzichten waarmee ze vervolgens zelf de kwaliteit, doorlooptijd en efficiëntie van hun productontwikkelingsproces kunnen verbeteren.

 

Van concurrent engineering naar lean product development

Concurrent engineering werkt. Het leidt tot significante verbeteringen in kwaliteit, time-to-market en efficiëntie. Echter, concurrent engineering alleen lost niet alle problemen op. Voor de meeste managers in de productontwikkeling is het op tijd en binnen budget aanleveren van projecten nog steeds een continue strijd. Deze problemen hangen voor een groot deel samen met de huidige managementpraktijken en zijn dus vermijdbaar. Zo kan bijvoorbeeld een design of gate review nog steeds veel tekeningen in één grote batch vrijgeven, wat leidt tot een overbelasting van de stroomafwaartse processen in de productontwikkeling. Vandaag leiden de huidige managementpraktijken vaak tot wachtrijen die de time-to-market, kwaliteit en efficiëntie treffen. Ondanks de geboekte vooruitgang is er nog veel ruimte voor verbetering. Enkele ideeën die in de productie ontstonden bieden voortreffelijke antwoorden op deze problematiek. Een tiental jaren geleden begonnen enkele vooroplopende bedrijven de lean manufacturing principes toe te passen op de productontwikkeling. Dit begon met het kopiëren van de ideeën van Toyota, zoals het reduceren van de variabiliteit. Ondertussen werden deze ideeën verder ontwikkeld en staan we veel verder. Wat we nu ‘Second Generation Lean Product Development’ noemen, is een set van methodes om een rimpelloze flow in een omgeving met veel variabiliteit mogelijk te maken. Deze tweede generatie methodes delen ondertussen meer DNA met de wereld van de telecommunicatie dan met de automobielproductie.

 

Datum

13 september 2012

 

Locatie

Seminariecentrum Nieuwgoed Grotesteenweg Zuid 8

9052 Gent-Zwijnaarde

 

Meer informatie en inschrijven

Klik hier

Prijzen voor IDES Technologies
03/10/2011 - 16:53

Op 17 mei 2011 behaalde IDES Technologies de “Best Presentation Award” in de 10de editie van het Benelux Venture Forum. Op 16 juni 2011 ontving Cristina Soviany, de Managing Director van het bedrijf, de “ICT Finance Marketplace Award” uit de handen van EU-commissaris Neelie Kroes tijdens de plenaire sessie van de “1st Digital Agenda Assembly”.

IDES Technologies is een technologie start up actief in de financiële sector op het vlak van fraude detectie en preventie. De verantwoordelijke van het bedrijf, Cristina Soviany schakelde het Brusselse team van Mistral in om de strategische visie binnen het management af te toetsen.

Harol wint ITM Industrie Award 2011
29/05/2011 - 20:19

Harol implementeert als eerste productiebedrijf in België de Quick Response Manufacturing-strategie en won hiervoor de ITM Industrie Award 2011. Quick Response Manufacturing is een productiestrategie die specifiek ontwikkeld is voor bedrijven met een groot aantal productvarianten en kleine series en streeft naar een radicale doorlooptijdverkorting.

Harol Consyst is een familiebedrijf dat meer dan 60 jaar geleden opgericht werd. De kleine schrijnwerkerij groeide uit tot één van Europa’s meest toonaangevende rolluik- en zonwering- en poortenfabrikanten.

Van lean naar QRM
Tien jaar geleden startte Harol daarom met een lean-manufacturing-traject. De productie en productieaansturing werden geoptimaliseerd, maar ondanks de inspanningen bleef Harol nog altijd kampen met sterk variabele doorlooptijden en heel wat hectiek op de werkvloer.

Om deze problemen te verhelpen, besloot Harol in 2009 om met de hulp van Sirris te starten met het implementeren van de Quick Response Manufacturing-strategie. De Quick Response Manufacturing-strategie is het geesteskind van de Amerikaanse professor Rajan Suri en omvat een uitgebreide set van best practices om de doorlooptijd te reduceren. Deze best practices zijn specifiek gericht op bedrijven die een groot aantal varianten in beperkte volumes produceren. Hierdoor voldeed de QRM-benadering beter dan de lean-filosofie aan de noden van Harol. In het buitenland zijn er al verschillende bedrijven die de QRM-strategie succesvol toepassen, maar in België is Harol het eerste productiebedrijf dat hierop overschakelt.

Polwip
Sirris en Harol verlegden in dit kader ook de state-of-the-art door een nieuwe best practice te ontwikkelen, namelijk een innovatief zelfsturend aansturingssysteem ’POLWIP’. Dit zelfsturend systeem laat toe om orders ongezien snel en vlot doorheen de productie te loodsen. POLWIP is een sterk visueel systeem gebaseerd op kleurcodes dat ook de retourstromen van de lege transportkarren coördineert. Op die manier raken er geen karren meer zoek en zijn er steeds voldoende karren ter beschikking aan elke werkplek.

Harol startte met de implementatie van de QRM-strategie binnen de productgroep ‘knikarmschermen’ en rolt die nu verder uit naar de andere productgroepen. Rajan Suri bezocht onlangs het bedrijf en toonde zich uitermate tevreden over de vooruitgang die het bedrijf boekte. Hij kon er vaststellen dat de doorlooptijden zich hadden gehalveerd en dat de doorlooptijden nu zeer goed voorspelbaar zijn.

Contactpersoon Sirris: Pascal Pollet tel. +32 498 91 94 60